Rætta vínið úr Skeiva Pakkhúsi

 

Amalie Dalsgaard, matstovuleiðari í Skeiva Pakkhúsi er í læru til Sommelier og gevur okkum hesi vínviðmæli til jóla

Hvad vil man have i en julevin? Som udgangspunkt vil jeg sige, at man burde drikke hvad man best kan lide, dog skal man være lidt opmærksom på sit valg af rødvin. For der er nogle faktorer som spiller ind: Vi har mad med syre fra rødkål, sukker fra de brunede kartofler og fedt fra sovsen. Pas på med tør vin, den skal være fyldig, høj alkohol, minimum 14%, frugt og sødme (ikke nødvendigvis sød vin). Jeg vil kigge efter vine fra et varmt område eller tørrede druer og vin med syre.

Jeg vil gå efter rødvin fra Argentina eller Italien.

Argentina:

Gå efter Malbec vine fra området Mendoza, hvor varmen og solens UV er med til at modne druerne helt dybe. De har en god mængde syre, frugt og sødme og ikke for meget tannin, som vi gerne vil undgå til de brune kartofler. Noterne i Malbec er typisk modne brombær og noter af nelliker fra fadlagring.

Obs. Disse vine kan man med fordele også drikke et glas eller 3 af, mens man kokkerer sin julemad 😉

Obs obs. Restaurant Tarv har gode flasker Malbec på vinkortet, hvis man vil smage inden man går ud og køber!

Italien:

Her vil jeg særligt gå efter vine fra Veneto i det nordøstlige Italien. Hvis man ønsker at bruge lidt ekstra penge på sin julevin, vil jeg gå efter Amarone vine, som er lavet på tørrede druer, men Valpolicella Ripasso er Amarones lillebror og et billigere alternativ.

Ripasso betyder "at genpassere" og Valpolicella Ripasso bliver lavet på følgende måde: At du genpasserer en Valpolicella vin gennem kvaset (drueresterne) fra Amarone produktionen, som tilføjer ekstra sukker til vinen og starter en 2. gæring der hæver alkohol procenten med ca. 1 procent og tilføjer aromaer fra tørret frugt.

Disse vine kan sagtens klare fedmen fra sovsen, sukkeret fra kartoflerne og syren i rødkålen.

Til desserten:

Til ris à la mande vil jeg anbefale Portvin. Eller hvis man vil prøve noget nyt, kan jeg på det kraftigeste anbefale frugtvin fra Danmark. Her kan jeg fremhæve "Kirsebær Stevns" fra ANDERSEN WINERY på Mols, Jylland, som er en sød mousserende vin, som smager himmelsk!


VILT TÚ HAVA MEIRA AV TÍ GÓÐA?

Melda teg til tíðindabrævið, VINN LEKRAR VINNINGAR, fá íblástur, tilboð og kunning um alt tað góða, tú kanst njóta á okkara matstovum, caféum og hotellum.